marți, 9 aprilie 2013

Curiozitati despre pisici

Curiozitati despre pisici


Afirmatia ,,motorul asta toarce ca o pisica ” este mai adevarata decat credeti.Frecventa cu care o pisica ,,toarce” este aproximativ egala cu frecventa de functionare al unui motor diesel : 26/secunda.











Amprenta labutei unei pisici este unica ,asemeni amprentelor digitale ale oamenilor.












Bataile inimii sunt de aproximativ doua ori mai mari la pisica (110 – 140 bpm) decat la om (65 – 75 bpm),in stare normala (repaos) .










Blana unei pisici are 150.000 de fire de par pe centimetrul patrat pe spate si 300.000 de fire de par pe centimetrul patrat pe burtica.














Ca si oamenii,pisicile pot fi dreptace sau stangace ,ele prezentand o preferinta aparte pentru una din labute.










Cel mai batran exemplar de pisica cunoscut a fost ,,Creme Puff” din Austin ,Texas ,care a murit de batranete la varsta de 38 de ani.Iar cel mai batran motan a fost ,,Puss” din Devon ,Anglia care a trait 36 de ani.














Cele mai mari pisici pot atinge chiar si 23 de kg iar cele mai mici doar 1,8-2 kg.










Cele mai mari pisici provin din specia Haine Coon.Numele speciei reprezinta regiunea din care provine,statul Haine ,Usa.











Daca o pisica toarce,nu inseamna intotdeauna ca se simte bine.Ele torc si cand le este frica sau sunt ranite .












Desi foarte dezvoltat ochiul unei pisici nu poate distinge toate culorile,iar in plus,pisicile vad invers culorile rosu si verde.










Desi multi sustin ca pisicile nu sunt expresive ,ele au 26 de expresii faciale.Atat creierul omului cat si creierul pisicii ii corespund aceleasi parti pentru emotii.















Dintre toate mamiferele,pisicile au cei mai mari ochi in raport cu marimea corpului.















Distanta pe care o parcurge o pisica in timpul unui salt poate fi de pana la  5 ori mai mari decat lungimea corpului sau.















Doar pisicile domestice tin coada in sus cand merg,cele salbatice niciodata.












Exista o specie de pisici Hanx ,fara coada sau care au doar un ,,ciot” ..Lipsa cozii se datoreaza unei mutatii genetice naturale a coloanei vertebrale.












Fiecare ureche a piscii este controlata de 32 de muschi si se poate intoarce la 180 de grade.Oamenii au decat 6 muschi.












In antichitate oamenii il condamnau la moarte pe cel ce omorase o pisica.












In anul 1947 ,Edward Lowe a inventat asternutul pentru ladita pisicii numita si ,,Kitty Litter” ,pentru a ajuta un vecin.In 1990 el si-a vandut afacerea pentru 200 milioane USD .













In ciocolata este un compus numit teobromina.Acesta este un stimulent cardiac si diuretic puternic ,iar consumul lui poate provoca accelerarea necontrolata a ritmului cardiac si pulsul neregulat al pisicii.









In Egiptul Antic atunci cand murea o pisica a unei familii, toata familia isi radea sprancenele in semn de respect si doliu .Daca se intampla sa ia foc casa pisica trebuia salavata prima ,inainte de mistuirea flacarilor cu apa .Tot aici persoana care omora o pisica era pedepsita cu moartea.










In Londra traiesc mai multe pisici decat intreaga populatie a Norvegiei.












In majoritatea magazinelor japoneze ,clientii sunt intampinati de o figurina din ceramica ,reprezentand o pisica ,care isi tine una sau ambele labute ridicate .Aceasta este denumita Haneki Neko .Laba dreapta ridicata are scopul de a atrage banii ,iar cea stanga de a atrage clientii.












Inima unei pisici bate de doua ori mai mult decat a omului,avand aproximativ 240 de batai pe minut .Felinele au nevoie de mai mult oxigen pentru inima din acuza metabolismului mai rapid.










La nastere,toate pisicile au ochii albastri.Abia dupa cateva saptamani se definitiveaza culoarea ochilor ,cea pe care pisicile o vor avea toata viata.















La varsta de 5 luni pisicile sunt apte pentru imperechere.










Mai ales in SUA dar si in Romania se crede ca atunci cand o pisica neagra iti taie calea ,te paste ghinionul .In Marea Britanie insa ,o astfel de intamplare are exact semnificatia opusa si anume ca vei avea noroc.









O pisica domestia sanatoasa poate ajunge pana viteze de pana la 30 – 50 km/h in alergare ,dar nu poate mentine aceasta viteza mai mult de un minut.











Perioada de gestatie a unei pisici dureaza in medie,9 saptamani.Numarul normal de pui pe care o pisica ii naste variaza intre 1-8 pisici .Avand in vedere aceste date,matematic ,putem deduce ca un cuplu de pisici poate naste,impreuna cu puii lor ,cu puii puilor lor chiar si 400.000 de urmasi.















Pisicile au 5 degete la labuta din fata si 4 la cea din spate.O pisica polidactila are mai multe degete decat este normal.















Pisicile au lungimea corpului direct proportionala cu a mustatilor.












Pisicile din rasa Havana nu sunt originare din Cuba.Ele sunt denumite astfel datorita blanii asemanatoare cu cea a celebrului trabuc.












Pisicile din rasa Hunchkin au picioarele foarte scurte.Si aceasta este tot o anomalie genetica.










Pisicile dorm aproximativ 65 % din viata.In restul timpului ele se spala (25%),mananca (5 %) sau se spala (5%).










Pisicile interpreteaza un zambet in care se vad dintii drept agresiune.Poate din acest motiv pisicile se duc la persoanele care le urasc pentru ca nu le zambesc si nu se uita in ochii lor.










Pisicile nu deosebesc culorile ,dar au nevoie decat de  1/6 din lumina folosita de om pentru a vedea.












Pisicile nu se miauna reciproc.Acest sunet este rezervat numai oamenilor.











Pisicile nu suporta mirosul de lamaie.











Pisicile nu vad bine de la distanta mica.











Pisicile pot fi donatori de sange pentru alte pisici.








Pisicile respira de 20-40 ori pe minut.











Pisicile se spala din instinct imediat dupa ce mananca.Pe vremuri,stramosii lor salbatici faceau acest lucru pentru a indeparta de pe blana mirosul de sange care ar fi putut atrage pradatorii.












Pisicile,camilele si girafele sunt singurele patrupede ,care atunci cand merg deplaseaza deodata labele de aceeasi parte a corpului adica intai ambele labe drepte,apoi ambele stangi .










Pisicilor le place sa le vorbesti in soapta.












S-a descoperit ca este benefic ca oamenii sa aiba o pisica ,in special cei in varsta sau singuratici .Cercetarile arata ca pisicile ofera afectiune si prietenie stapanilor lor.Atunci cand le mangai si le alinti te ajuta sa scapi de tensiune si frustrare.













Prima expozitie e pisici a avut loc la Crystal Palace din Londra in anul 1871.
Toate felinele merg pe varfuri si au la picioare pernute groase si moi.Acest lucru le ajuta sa se deplaseze in liniste,ceea ce reprezinta un mare avantaj pentru animalele de vanatoare.
Unii cercetatori cred ca pisicile au fost domesticite pentru prima oara in  urma cu aproximativ 4 000 de ani.Acest lucru s-a petrecut,probabil,in Egipt cand locuitorii au observat ca acestea mancau soarecii care le devastau granele depozitate.
Simtul auzului si al mrosului este de 4 ori mai dezvoltat decat la om.
Sir Isaac Newton nu a descoperit numai legea gravitatiei ,ci a inventat si usita pentru pisici.Aceasta era o usita mica ,cu balamale ,care ii permitea pisicii accesul intr-o incapere fara sa fie nevoie sa i se deschida usa.Newton a inventat usa pentru a impiedica pisica sa mai impinga si sa deschida astfel usa,stricandu-i experimentele.
Structura creierului pisicii ,in comparatie cu cea a cainelui este mult mai apropiata de cea a creierului uman.
Scheletul unei pisici este compus dintr-un numar mare de oase decat cel uman,respectiv 230 fata de 206 ,iar numarul vertebrelor este de 30 pe cand la om doar 25.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu