marți, 9 aprilie 2013

Despre orasul Falticeni .


Despre orasul Falticeni 


Orasul Falticeni


Falticeniul este un oras situat in partea de sud-est a judetului Suceava.
Prima atestare scrisă este din 15 martie 1490, când vistiernicul Isac a cumpărat satul Fulticenii de pe Şomuz de la Neacşa, fiica lui Hanea, cu 200 de zloţi ţărăneşti, iar cea de a doua, din 12 martie 1554, când Alexandru Lăpuşneanu a dăruit moşia cu acelaşi nume Mănăstirii Moldoviţa .
Despre oraşul Fălticeni se spune în “Marele Dicţionar Geografic al României” că este întemeiat de Ioniţă Başotă în anul 1780, prin hrisovul domnitorului Constantin Moruzi, din 8 august, şi că îndată după întemeiere, târgul Şoldăneşti. Oraşul s-a numit, la început, Târgul Şoldăneşti sau Târgul Şomuzului, iar prin anaforaua din 29 martie 1826, emisă de către domnitorul Ioniţă Sandu Sturdza, Târgul Fălticeni. Fălticenii sunt o transformare în oraş a unor sate existente încă de pe la 1400. Numele s-a schimbat din Şoldăneşti în Fălticeni în anul 1836 după numele satului şi moşiei Fălticenii Vechi.
Din anumite cercetări se spune că orașul a existat înainte de data hrisovului domnesc din 8 august 1780. Satul Folticeni este menționat în documente din 1490 și 1550, când voievodul Alexandru Lăpușneanu scrie că satul și terenul aferent aparțin Mănăstirii Moldovița.
Oficial, așa cum reiese din hrisovul dat de domnitorul Constantin Moruzi, orașul a luat ființă la 8 august 1780 pe moșia Șoldănești a stolnicului Ioniță Bașotă.
Așezarea este mult mai veche, așa cum susține și Artur Gorovei, deoarece vechimea ei se confundă cu vechimea satului Fălticenii-Vechi despre care vorbesc documentele din secolul al XII-lea .
În 1925 oraşul este conectat la o reţea de curent electric. Perioada interbelică aduce o dezvoltare econumică şi culturală, iar epoca comunistă inustrializează puternic oraşul, numărul locuitorilor crescând foarte mult.
Printre personalitatile care s-au nascut , s-au au locuit in acest oras sunt: Matei Milo, Nicu Gane, Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Eugen si Horia Lovinescu, Nicolae Labis, Grigore Ilisei, Artur Gorovei, Ion Irimescu, Dimitrie Leonida, Mihai Bacescu, sportiva Maria Olaru si altii.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu